Makowo-orzechowe ciasto z delicjami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki mielonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Masa słonecznikowy:

  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 20 dag masła Łaciate
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 20 dag ziaren słonecznika w karmelu
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • Sok z cytryny lub spirytus

Poncz:

  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 2 paczki delicji wiśniowych
  • 2 galaretki wiśniowe

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Połączyć z żółtkami, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.



Masa słonecznikowa

Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, podgrzać, ostudzić. Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, przykryć, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Pod koniec ucierania dodać płynną żelatynę, słonecznik i posiekaną czekoladę. Doprawić do smaku, wymieszać.



Galaretka

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia.




Zimne ciasto skropić ponczem, wyłożyć masę słonecznikową, ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na kilka godzin.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.