Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Połączyć z żółtkami, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, podgrzać, ostudzić. Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, przykryć, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Pod koniec ucierania dodać płynną żelatynę, słonecznik i posiekaną czekoladę. Doprawić do smaku, wymieszać.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia.
Zimne ciasto skropić ponczem, wyłożyć masę słonecznikową, ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Dodaj komentarz