Marchewkowe placuszki ze śliwkami

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kefiru
  • 100 ml mleka
  • 0,5 szkl. purée z marchewki
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1,5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 0,3 łyżeczki ziarenek z laski wanilii
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 0,5 kg śliwek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka, przykryć i odłożyć na 5-10 minut. Jajka z pozostałym cukrem i wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami zmiksować.





Krok 2

Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, sól, purée z marchewki, kefir, rozczyn drożdżowy i otartą skórkę z pomarańczy.





Krok 3

Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut.





Krok 4

W przygotowanym cieście zanurzać połówki śliwek i wyjmować za pomocą widelca.





Krok 5

Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.