Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka, przykryć i odłożyć na 5-10 minut. Jajka z pozostałym cukrem i wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami zmiksować.
Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, sól, purée z marchewki, kefir, rozczyn drożdżowy i otartą skórkę z pomarańczy.
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut.
W przygotowanym cieście zanurzać połówki śliwek i wyjmować za pomocą widelca.
Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Dodaj komentarz