Marchewkowo-kokosowe gofry

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii
  • 0,5 szkl. oleju kokosowego
  • 150 ml purée z marchewki
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • ⅔ szkl. mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 0,5 szkl. startej marchewki
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia.





Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i cukrem z wanilią zmiksować, wymieszać z płynnymi składnikami.





Krok 3

Następnie dodać purée z marchewki, zamieszać i połączyć z suchymi składnikami.





Krok 4

Do ciasta wsypać startą na tarce o średnich oczkach marchewkę i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.





Krok 5

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor.





Wskazówki

Gofry można podawać z bitą śmietaną, miodem lub konfiturą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.