Migdałowe babeczki z bakaliami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Masa:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 10 dag herbatników
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
  • Sok z cytryny

Dodatkowo:

  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce zimne masło i cukier puder, posiekać. Następnie dodać żółtka, mielone migdały, cukier z wanilią i gęstą śmietanę. Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut.



Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić przygotowane foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Upieczone babeczki wyjąć z foremek i włożyć po kawałku suszonej śliwki.



Krok 4

Masło utrzeć z masłem orzechowym i kakao. Wymieszać ze zmielonymi herbatnikami, doprawić do smaku. Tak przygotowaną masą napełnić babeczki, ozdobić płatkami migdałowymi i pokrojonymi w kostkę morelami ze skórką pomarańczową.



Wskazówki

Babeczki ozdobić wdług własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.