Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce zimne masło i cukier puder, posiekać. Następnie dodać żółtka, mielone migdały, cukier z wanilią i gęstą śmietanę. Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić przygotowane foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i włożyć po kawałku suszonej śliwki.
Masło utrzeć z masłem orzechowym i kakao. Wymieszać ze zmielonymi herbatnikami, doprawić do smaku. Tak przygotowaną masą napełnić babeczki, ozdobić płatkami migdałowymi i pokrojonymi w kostkę morelami ze skórką pomarańczową.
Babeczki ozdobić wdług własnego uznania.
Dodaj komentarz