Miodowo-korzenne babeczki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 11

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 11

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 ml miodu
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 5 dag pokruszonych herbatników
  • ½ puszki masy kajmakowej
  • 20 dag ziaren słonecznika w karmelu
  • Sok z cytryny
  • 5 dag gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Ciasto

Miód, masło i cukier waniliowy włożyć do garnka, mieszając rozpuścić, ostudzić. Następnie dodać przyprawę do pierników, cynamon, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą miodową, dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wylepić przygotowane foremki do babeczek, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Z resztek ciasta wykroić małe gwiazdeczki. Piec w temperaturze 180°C około 12-15 minut. Upieczone gwiazdki oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.



Krem

Masło zmiksować z masą kajmakową. Wsypać pokruszone herbatniki i 15 dag ziaren słonecznika, wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem. Kremem napełnić zimne babeczki, posypać pozostałym słonecznikiem i ozdobić gwiazdkami w czekoladzie lub według uznania.



Wskazówki

Ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.