Danie: Podwieczorek
Osób: 11
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Miód, masło i cukier waniliowy włożyć do garnka, mieszając rozpuścić, ostudzić. Następnie dodać przyprawę do pierników, cynamon, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą miodową, dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wylepić przygotowane foremki do babeczek, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Z resztek ciasta wykroić małe gwiazdeczki. Piec w temperaturze 180°C około 12-15 minut. Upieczone gwiazdki oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Masło zmiksować z masą kajmakową. Wsypać pokruszone herbatniki i 15 dag ziaren słonecznika, wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem. Kremem napełnić zimne babeczki, posypać pozostałym słonecznikiem i ozdobić gwiazdkami w czekoladzie lub według uznania.
Ozdobić według własnego uznania.
Dodaj komentarz