Muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi

Muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi to pyszna przekąska do kubka gorącej herbaty. Sprawdzi się na drugie śniadanie jak i zdrowy deser.

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 jabłka
  • 120 g cukru
  • 150 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 700 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2

Przygotowujemy dwie miski: do pierwszej wsypujemy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę, W drugiej misce umieszczamy: mleko, olej, jajko. Łączymy mokre i suche składniki przy pomocy łyżki.



Krok 3

Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę jabłka. Dodajmy wraz z połową płatków owsianych do przygotowanej masy. Całość niedbale mieszamy. Uzyskane ciasto nie musi być jednolite.



Krok 4

Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi.



Krok 5

Pieczemy 18 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.