Muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi to pyszna przekąska do kubka gorącej herbaty. Sprawdzi się na drugie śniadanie jak i zdrowy deser.
Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Przygotowujemy dwie miski: do pierwszej wsypujemy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę, W drugiej misce umieszczamy: mleko, olej, jajko. Łączymy mokre i suche składniki przy pomocy łyżki.
Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę jabłka. Dodajmy wraz z połową płatków owsianych do przygotowanej masy. Całość niedbale mieszamy. Uzyskane ciasto nie musi być jednolite.
Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy 18 minut.
Dodaj komentarz