Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami to idealny przepis na letni deser. Sprawdzą się świetnie jako przekąska na drogę lub do pracy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 200 g truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.



Krok 2

Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do wysokiej miski. Stopniowo dodajemy: mleko, jogurt i olej. Łączymy składniki ze sobą. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na cztery części. Dodajemy do ciasta owoce i jeszcze raz wszystko mieszamy.



Krok 3

Na blasze rozkładamy papilotki. Wypełniamy je ciastem.



Krok 4

Pieczemy 20 minut. Jemy po ostudzeniu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.