Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jest dosyć lekka, gdyż nie zawiera kremu. Tarta jest bardzo rucha i smaczna. Jeśli lubisz śliwki, ten przepis jest dla Ciebie.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej
  • - 100 g cukru
  • - 1 opakowanie (32g) cukru waniliowego
  • - 1 jajko
  • - 200 g chłodnego masła Łaciate
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ok 800-900 g śliwek
  • - cukier puder do posypania
  • - listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy je do mąki i siekamy. Jak powstanie "kruszonka", dodajemy jajko i zagniatamy szybko.



Krok 2

Formę do tarty (średnica około 28 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.



Krok 3

Ustawiamy piekarnik na 200 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.



Krok 4

Pestki myjemy i suszymy. Kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na ćwiartki. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C.



Krok 5

Na podpieczonym spodzie układamy śliwki. Wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 25-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.