Tarta ze śliwkami jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jest dosyć lekka, gdyż nie zawiera kremu. Tarta jest bardzo rucha i smaczna. Jeśli lubisz śliwki, ten przepis jest dla Ciebie.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy je do mąki i siekamy. Jak powstanie "kruszonka", dodajemy jajko i zagniatamy szybko.
Formę do tarty (średnica około 28 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ustawiamy piekarnik na 200 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Pestki myjemy i suszymy. Kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na ćwiartki. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C.
Na podpieczonym spodzie układamy śliwki. Wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 25-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą.
Dodaj komentarz