Nadziewany indyk

Wyśmienite, świąteczne danie, które swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego gościa. Idealne na szczególne okazje i duże, rodzinne uroczystości.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Seler

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 indyk
  • - 1/2 cytryny
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 cebula
  • - 1 kostka masła
  • - 100 g selera
  • - 1 marchewka
  • - 100 g rodzynek
  • - 12 połówek brzoskwiń w syropie
  • - 1 słoiczek konfitury z żurawiny
  • - po 1 łyżce szałwii, bazylii, oregano, tymianku i pieprzu
  • - 300 g bułki tartej
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 100 g orzechów nerkowca
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Obieramy marchew, cebulę oraz seler i kroimy w drobną kostkę. Oczyszczonego i umytego indyka nacieramy czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy masło i wsypujemy seler, marchew i cebulę.



Krok 2

Wszystko razem dusimy, a następnie dodajemy zioła i mieszamy z bułką tartą. Do tego dodajemy rodzynki, jajka, orzechy i doprawiamy solą.



Krok 3

Całość dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy indyka i spinamy wykałaczkami. Indyka układamy w formie, smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 4 godziny. Podczas pieczenia podlewamy mięso tworzącym się sosem.



Krok 4

Połówki brzoskwiń odsączamy i w ich wgłębienia wkładamy żurawinę. Upieczonego indyka podajemy z przygotowanymi brzoskwiniami. Całość możemy posypać rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.