Wyśmienite, świąteczne danie, które swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego gościa. Idealne na szczególne okazje i duże, rodzinne uroczystości.
Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Seler
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Obieramy marchew, cebulę oraz seler i kroimy w drobną kostkę. Oczyszczonego i umytego indyka nacieramy czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy masło i wsypujemy seler, marchew i cebulę.
Wszystko razem dusimy, a następnie dodajemy zioła i mieszamy z bułką tartą. Do tego dodajemy rodzynki, jajka, orzechy i doprawiamy solą.
Całość dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy indyka i spinamy wykałaczkami. Indyka układamy w formie, smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 4 godziny. Podczas pieczenia podlewamy mięso tworzącym się sosem.
Połówki brzoskwiń odsączamy i w ich wgłębienia wkładamy żurawinę. Upieczonego indyka podajemy z przygotowanymi brzoskwiniami. Całość możemy posypać rozmarynem.
Dodaj komentarz