Ciasto czekoladowe z kremem i karmelem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

15

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze Orzechy

Składniki

Składniki:

450 g roztopionego masła

2 jajka

1,5 szklanki mąki

1/3 szklanki kakao w proszku

1/2 szklanki mleka

150 g brązowego cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki miodu

orzechy do posypania np. ziemne lub włoskie

Przygotowanie

Krok 1

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Do miski włóż 100 g brązowego cukru, 200 g masła, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na kremową masę. Podczas ubijania dodawaj stopniowo jajka. Mąkę i kakao przesiej. Dodaj do miski i wymieszaj

Krok 2

  • Ciasto wyłóż na wysmarowaną tortową blachę i piecz przez ok. 40 min.

Krok 3

  • 250 g masła połącz ze 50 g cukru. Ubijaj. Dodaj łyżkę mleka i 2 łyżki miodu i ponownie ubij na kremową

Krok 4

  • Ostygnięte ciasto przekrój w poziomie ostrym nożem. Dolną część wysmaruj kremem, połóż drugą warstwę ciasta i ponownie wysmaruj ją kremem.

Krok 5

  • Odrobinę brązowego cukru zalej wodą i gotuj na małym ogniu, bez mieszania. Kiedy ściemnieje na brzegach energicznie zamieszaj i odstaw. Ciasto polej karmelem i posyp orzechami. Przed podaniem, wstaw do lodówki na 1-2 h.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0