Ciasto czekoladowe z kremem i karmelem

Na widok tego ciasta, wielbiciele słodyczy na pewno nie odejdą od stołów. Pamiętaj, żeby przed podaniem schłodzić ciasto. Wierzch ciasta udekoruj dowolnymi orzechami, przełamią smak karmelu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g roztopionego masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • orzechy do posypania np. ziemne lub włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Do miski włóż 100 g brązowego cukru, 200 g masła, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na kremową masę. Podczas ubijania dodawaj stopniowo jajka. Mąkę i kakao przesiej. Dodaj do miski i wymieszaj



Krok 2

Ciasto wyłóż na wysmarowaną tortową blachę i piecz przez ok. 40 min.



Krok 3

250 g masła połącz ze 50 g cukru. Ubijaj. Dodaj łyżkę mleka i 2 łyżki miodu i ponownie ubij na kremową



Krok 4

Ostygnięte ciasto przekrój w poziomie ostrym nożem. Dolną część wysmaruj kremem, połóż drugą warstwę ciasta i ponownie wysmaruj ją kremem.



Krok 5

Odrobinę brązowego cukru zalej wodą i gotuj na małym ogniu, bez mieszania. Kiedy ściemnieje na brzegach energicznie zamieszaj i odstaw. Ciasto polej karmelem i posyp orzechami. Przed podaniem, wstaw do lodówki na 1-2 h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.