Na widok tego ciasta, wielbiciele słodyczy na pewno nie odejdą od stołów. Pamiętaj, żeby przed podaniem schłodzić ciasto. Wierzch ciasta udekoruj dowolnymi orzechami, przełamią smak karmelu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Do miski włóż 100 g brązowego cukru, 200 g masła, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na kremową masę. Podczas ubijania dodawaj stopniowo jajka. Mąkę i kakao przesiej. Dodaj do miski i wymieszaj
Ciasto wyłóż na wysmarowaną tortową blachę i piecz przez ok. 40 min.
250 g masła połącz ze 50 g cukru. Ubijaj. Dodaj łyżkę mleka i 2 łyżki miodu i ponownie ubij na kremową
Ostygnięte ciasto przekrój w poziomie ostrym nożem. Dolną część wysmaruj kremem, połóż drugą warstwę ciasta i ponownie wysmaruj ją kremem.
Odrobinę brązowego cukru zalej wodą i gotuj na małym ogniu, bez mieszania. Kiedy ściemnieje na brzegach energicznie zamieszaj i odstaw. Ciasto polej karmelem i posyp orzechami. Przed podaniem, wstaw do lodówki na 1-2 h.
Dodaj komentarz