Deser prosto z północnych Włoch! Prosty do przygotowania, ale swoje musi odstać w lodówce. Panna cottę można połączyć z dowolnym owocem.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki
Ze śmietanką
Do miseczki wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy żelatynę. Odstawiamy na 5 min, by zmiękła.
Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy śmietankę Łaciatą, wsypujemy cukier, dodajemy laskę wanilii (rozdzieloną wzdłuż) wraz z ziarenkami. Podgrzewamy. Mieszkamy około 5 min, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy garnek z ognia.
Przystępujemy do dodania żelatyny. Następnie dodajemy maślankę.
Rozdzielamy masę do foremek. Wkładamy do lodówki na około 4 h.
W osobnej misce mieszamy cukier i 500 g umytych oraz pokrojonych truskawek. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Panna Cottę kładziemy na talerz do góry dnem. Podajemy na talerzu oblaną sosem truskawkowym. Możemy dodać także truskawki w całości do dekoracji.
Jeśli szykujesz wieczorne przyjęcie, to najlepiej przygotuj deser rano, by wieczorem cieszyć się jego smakiem razem z Twoimi gośćmi.
Dodaj komentarz