Panna cotta z truskawkami

Deser prosto z północnych Włoch! Prosty do przygotowania, ale swoje musi odstać w lodówce. Panna cottę można połączyć z dowolnym owocem.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • – 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 3 łyżki wody
  • – 3/4 szklanki cukru
  • – 1 laska wanili
  • – 2,5 szklanki Śmietanki Łaciatej 36%
  • – 2,5 szklanki maślanki
  • – 500 g truskawek + kilka truskawek w całości do dekoracji
  • – 2 litr wody

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy żelatynę. Odstawiamy na 5 min, by zmiękła.



Krok 2

Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy śmietankę Łaciatą, wsypujemy cukier, dodajemy laskę wanilii (rozdzieloną wzdłuż) wraz z ziarenkami. Podgrzewamy. Mieszkamy około 5 min, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy garnek z ognia.



Krok 3

Przystępujemy do dodania żelatyny. Następnie dodajemy maślankę.



Krok 4

Rozdzielamy masę do foremek. Wkładamy do lodówki na około 4 h.



Krok 5

W osobnej misce mieszamy cukier i 500 g umytych oraz pokrojonych truskawek. Wstawiamy do lodówki na 30 min.



Krok 6

Panna Cottę kładziemy na talerz do góry dnem. Podajemy na talerzu oblaną sosem truskawkowym. Możemy dodać także truskawki w całości do dekoracji.



Wskazówki

Jeśli szykujesz wieczorne przyjęcie, to najlepiej przygotuj deser rano, by wieczorem cieszyć się jego smakiem razem z Twoimi gośćmi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.