Papryka pieczona w piekarniku staje się wyjątkowo delikatna i miękka. Do jej wnętrza możesz dodać tak naprawdę wszystko, ale najlepiej smakują one z dużą ilością roztopionego sera. Jest to sycący pomysł na sam obiad lub na dodatek do niego. Dziś prezentujemy Wam wersję papryki z kurczakiem. Warto jednak spróbować tej z mięsem mielonym wołowym lub z jagnięciny.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej olej. Dodaj kurczaka i przypraw go włoską przyprawą, solą i pieprzem. Smaż, aż kurczak będzie złoty z dwóch stron (ok. 8 minut na każdą stronę). Przełóż kurczaka na deskę i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia. Następnie pokrój go w kostkę.
W dużej misce wymieszaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kurczaka, 1 ½ szklanki mozzarelli, mascarpone, bazylię i sprasowany czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Papryki umyj, przekrój na pół i usuń z nich nasiona.
Nadziewaj połówki papryk mieszanką pomidorków i kurczaka, a na wierzch posyp je pozostałą mozzarellą. Włóż papryki do naczynia żaroodpornego i zalej je dookoła bulionem. Przykryj naczynie folią aluminiową.
Piecz papryki, aż do miękkości i rozpuszczenia sera, ok. 40-45 minut.
Przed podaniem udekoruj papryki większą ilością bazylii i skrop balsamico. Smacznego!
Dodaj komentarz