Pasztet ze śliwką

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na formę o wymiarach: 26x10cm
  • 280 g piersi z kurczaka
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 220 g łopatki
  • 2 jajka
  • 1 bułka (mała pszenna)
  • ziele angielskie (3 ziarna)
  • pieprz czarny (3 ziarna)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • 1 średnia cebula
  • śliwki suszone (około 10 szt.)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta do posypania blachy oraz pasztetu
  • masło Łaciate do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wkładamy oczyszczoną pierś z kurczaka, łopatkę oraz boczek. Mięso kroimy na większe kawałki. Dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz obraną cebulę. Wlewamy wodę, która tylko delikatnie ma zakrywać mięso. Solimy (1/2 łyżeczki) i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności w trakcie gotowania dodajemy trochę wody. Mięso gotujemy przez ok. 1,5h.



Krok 2

Do drugiego garnka wkładamy oczyszczoną wątróbkę. Zalewamy ją wodą (nie solimy) i gotujemy do miękkości. Gdy mięsa będą już miękkie, wyjmujemy je z garnków, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W maszynce mielimy również cebulę, którą gotowaliśmy razem z mięsem oraz bułkę namoczoną w naszym wywarze (wywar, który powstał z gotowania mięsa drobiowego, boczku oraz łopatki). Do zmielonego mięsa, bułki oraz cebuli dodajemy żółtka, doprawiamy je solą, pieprzem oraz gałką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mięsem. W razie konieczności jeszcze raz doprawiamy. Formę na pasztet smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Masę przekładamy do formy, wyrównujemy delikatnie wilgotną dłonią.



Krok 3

Suszone śliwki zalewamy ciepłą wodą na około 3-4 minuty (aby delikatnie zmiękły). Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar wody i wciskamy je do pasztetu. To od nas zależy ile śliwek chcemy mieć w pasztecie. Jeszcze raz całość wyrównujemy, delikatnie stukamy formą o blat, aby masa równomiernie osiadła. Górę posypujemy odrobiną bułki tartej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pasztet pieczemy przez 45-50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.