Pieczone udka kurczaka z dynią i marchewką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 ćwierć udka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pokrojonej dyni
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do miski i posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie obieramy marchew i cebulę oraz czosnek. Marchewki kroimy na małe kawałki, a cebulę i czosnek na mniejsze części. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Na dno brytfanki układamy kolejno : pokrojone warzywa, dynię, udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Po 45 minutach pieczenia zalewamy płyn i dopiekamy pozostałe 15 minut bez przykrycia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.