Pierniczkowe latte z bitą śmietanką

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

1

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Syrop:

- 1 szklanka wody

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka suszonego imbiru

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki:

- espresso (pojedyncze lub podwójne)

- mleko (ilość zależy od tego ile lubimy)

- 1-2 łyżki syropu pierniczkowego

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej lub do smaku

- ok 100 ml Śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1

  • Przygotowujemy syrop (wychodzi go ok. 350 ml). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, suszony imbir i cynamon. Zagotowujemy i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając przez około 10-15 minut. Tak aby syrop zgęstniał.

Krok 2

  • Zdejmujemy syrop z ognia i dodajemy ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Czekamy aż ostygnie i przelewamy do słoika lub butelki. Możemy przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Krok 3

  • Śmietankę Łaciatą ubijamy. Przygotowujemy kawę. Na dno filiżanki/kubka wlewamy syrop. Następnie wlewamy mleko (najlepiej spienione). Wlewamy espresso. I dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą oraz gałką muszkatołową.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0