Pierniczkowe latte z bitą śmietanką

Danie: Napoje,

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Napoje,

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Syrop:

  • - 1 szklanka wody
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki:

  • - espresso (pojedyncze lub podwójne)
  • - mleko (ilość zależy od tego ile lubimy)
  • - 1-2 łyżki syropu pierniczkowego
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej lub do smaku
  • - ok 100 ml Śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy syrop (wychodzi go ok. 350 ml). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, suszony imbir i cynamon. Zagotowujemy i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając przez około 10-15 minut. Tak aby syrop zgęstniał.

Krok 2
Zdejmujemy syrop z ognia i dodajemy ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Czekamy aż ostygnie i przelewamy do słoika lub butelki. Możemy przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Krok 3
Śmietankę Łaciatą ubijamy. Przygotowujemy kawę. Na dno filiżanki/kubka wlewamy syrop. Następnie wlewamy mleko (najlepiej spienione). Wlewamy espresso. I dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą oraz gałką muszkatołową.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.