Piernikowe ciasteczka

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. miodu
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Przygotowanie

Krok 1

Miód z masłem rozpuścić, ostudzić. Jajka z cukrem ubić do białości tak, jak na biszkopt. Dodać letni miód, sodę, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i mąkę.



Krok 2

Ciasto dokładnie wyrobić, zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 godz.



Krok 3

Następnie ciasto przerobić, rozwałkować, foremką o dowolnym kształcie wykrawać pierniczki, układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C około 15-20 minut.



Wskazówki

Pierniczki można ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.