Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, olej, szczyptę soli, gorącą wodę i mleko. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na pół godziny.
Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać gorącą wodą i ugotować w osolonej wodzie, połączyć z pieczarkami. Dodać bułkę tartą, oregano, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz, wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, 1 część ułożyć na posypanej mąką formie do pierogów, we wgłębienia włożyć porcję farszu.
Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć ciasto z farszem i rozwałkować. Usunąć nadmiar ciasta, odwrócić formę, wypchnąć pierożki. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2-3 minuty.
Pierożki okrasić usmażonym na oleju wędzonym boczkiem.
Dodaj komentarz