Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 0,5 szklanki mleka Łaciate
  • Sól

Nadzienie:

  • 15 dag kaszy jaglanej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • Boczek do okraszenia
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, olej, szczyptę soli, gorącą wodę i mleko. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na pół godziny.





Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać gorącą wodą i ugotować w osolonej wodzie, połączyć z pieczarkami. Dodać bułkę tartą, oregano, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz, wymieszać.





Krok 3

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, 1 część ułożyć na posypanej mąką formie do pierogów, we wgłębienia włożyć porcję farszu.





Krok 4

Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć ciasto z farszem i rozwałkować. Usunąć nadmiar ciasta, odwrócić formę, wypchnąć pierożki. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2-3 minuty.





Wskazówki

Pierożki okrasić usmażonym na oleju wędzonym boczkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.