Połączenie słodkiego smaku gruszki i słonego smaku gorgonzoli idealnie odnalazło się w wersji pizzy. Polecana przy każdej okazji. Tym daniem z pewnością zaskoczysz swoich gości.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Pozostałe składniki
łączymy dodając stopniowo przygotowany zaczyn. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy
pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na 1 godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 220°C. Z ciasta
formujemy okrągły placek. Smarujemy wierzch
oliwą z oliwek. Ścieramy na tarce ser cheddar
i posypujemy nim całość pizzy. Myjemy i kroimy
w plastry gruszkę. Układamy ją równomiernie na
cieście.Pokrojony w kostkę ser gorgonzola również umieszczamyna pizzy. Rozłupujemy orzechy
włoskie i zdobimy połówkami nasze danie.
Pizzę pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz