Pizza z gruszką i gorgonzolą

Połączenie słodkiego smaku gruszki i słonego smaku gorgonzoli idealnie odnalazło się w wersji pizzy. Polecana przy każdej okazji. Tym daniem z pewnością zaskoczysz swoich gości.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ⅓ łyżeczki soli

Dodatki:

  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 gruszka
  • 6 orzechów włoskich
  • 20 dag sera cheddar
  • 20 dag sera gorgonzola

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Pozostałe składniki

łączymy dodając stopniowo przygotowany zaczyn. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy

pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

na 1 godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 220°C. Z ciasta

formujemy okrągły placek. Smarujemy wierzch

oliwą z oliwek. Ścieramy na tarce ser cheddar

i posypujemy nim całość pizzy. Myjemy i kroimy

w plastry gruszkę. Układamy ją równomiernie na

cieście.Pokrojony w kostkę ser gorgonzola również umieszczamyna pizzy. Rozłupujemy orzechy

włoskie i zdobimy połówkami nasze danie.



Krok 3

Pizzę pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.