Pizza dla wegetarian. Smażone pieczarki nadają aromat całemu daniu, natomiast grillowana cukinia nadaje łagodności. Przepis polecany na lunch, kolacje lub jako danie główne.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie. Do miski wrzucamy pozostałe składniki, dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia.
Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej na złoty kolor przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy passatę pomidorową i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż sos nie zacznie gęstnieć.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Cukinię myjemy, kroimy na 0,5 cm plasterki i grillujemy bez użycia oliwy na patelni do grillowania. Pieczarki oczyszczamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, aby zmiękły.
Następnie z gotowego ciasta formujemy koło, smarujemy je przestudzonym sosem. Na całość nakładamy starty na tarce o grubych oczkach ser mozzarella oraz plasterki oliwek. Nakładamy według uznania grillowaną cukinię oraz podsmażone pieczarki portobello.
Pieczemy 15-20 minut.
Podajemy razem z oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz