Placek dyniowy

Placek dyniowy to idealny pomysł na jesienny deser. Warto go przygotować, kiedy jest akurat sezon na dynię. Przygotowane ciasto dyniowe jest wilgotne i aromatyczne.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki startej dyni
  • - 4 szklanki mąki tortowej
  • - szklanka mleka
  • - 3 jajka
  • - 10 dag drożdży
  • - 6 łyżek oleju sojowego
  • - 3 krople esencji zapachowa np. rumowa
  • - łyżka cukru pudru
  • - 1 g soli
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozkruszamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru pudru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.



Krok 2

Do zaczynu dodajemy olej, jajka, cukier puder i esencję zapachową. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C.



Krok 3

Po połączeniu składników dodajemy startą na tarce dynię, sól i przesianą mąkę.



Krok 4 

Wyrabiamy ciasto i wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.



Krok 5

Kiedy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.