Placek dyniowy

Placek dyniowy to idealny pomysł na jesienny deser. Warto go przygotować, kiedy jest akurat sezon na dynię. Przygotowane ciasto dyniowe jest wilgotne i aromatyczne.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki startej dyni
  • - 4 szklanki mąki tortowej
  • - szklanka mleka
  • - 3 jajka
  • - 10 dag drożdży
  • - 6 łyżek oleju sojowego
  • - 3 krople esencji zapachowa np. rumowa
  • - łyżka cukru pudru
  • - 1 g soli
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozkruszamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru pudru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.



Krok 2

Do zaczynu dodajemy olej, jajka, cukier puder i esencję zapachową. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C.



Krok 3

Po połączeniu składników dodajemy startą na tarce dynię, sól i przesianą mąkę.



Krok 4 

Wyrabiamy ciasto i wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.



Krok 5

Kiedy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.