Placek dyniowy to idealny pomysł na jesienny deser. Warto go przygotować, kiedy jest akurat sezon na dynię. Przygotowane ciasto dyniowe jest wilgotne i aromatyczne.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Drożdże rozkruszamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru pudru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy olej, jajka, cukier puder i esencję zapachową. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C.
Po połączeniu składników dodajemy startą na tarce dynię, sól i przesianą mąkę.
Wyrabiamy ciasto i wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz