Większość osób kojarzy pora jedynie jako składnik rosołu. Tymczasem to warzywo ma ogromny potencjał i można z niego wyczarować naprawdę pyszne dania! Jednym z nich są placuszki z pora, idealne na obiad lub kolację. Niebanalne w smaku, zdecydowanie warte wypróbowania. Najlepiej serwować je z kleksem śmietany.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2-3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Pora pokroić w półplasterki. Papryczkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pora i papryczkę. Wlać miód i dodać kmin rzymski. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce wymieszać maślankę i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie wymieszać. Następnie w masę wmieszać pora.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, formując placki. Smażyć z obu stron na złoto.
Dodaj komentarz