Placuszki z pora

Większość osób kojarzy pora jedynie jako składnik rosołu. Tymczasem to warzywo ma ogromny potencjał i można z niego wyczarować naprawdę pyszne dania! Jednym z nich są placuszki z pora, idealne na obiad lub kolację. Niebanalne w smaku, zdecydowanie warte wypróbowania. Najlepiej serwować je z kleksem śmietany.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 ¼ szklanki mąki pszennej,
  • - 250 ml maślanki Mrągowskiej,
  • - 3 pory (tylko biała część),
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 1 jajko,
  • - 1 łyżeczka miodu,
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ czerwonej papryczki chili,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

Pora pokroić w półplasterki. Papryczkę drobno posiekać.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, dodać pora i papryczkę. Wlać miód i dodać kmin rzymski. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić około 10 minut, co jakiś czas mieszając.



Krok 3

W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.



Krok 4

W drugiej misce wymieszać maślankę i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie wymieszać. Następnie w masę wmieszać pora.



Krok 5

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, formując placki. Smażyć z obu stron na złoto.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.