Danie: Podwieczorek
Osób: 7
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Pomarańcze sparzyć. Z jednej wycisnąć sok, z drugiej zetrzeć skórkę, a miąższ podzielić na kawałki.
W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę, kaszę mannę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodać startą skórkę, przemieszać.
Do drugiej miski wlać mleko, sok z pomarańczy, dodać jajko oraz rozpuszczony olej kokosowy (tylko na tyle, by przybrał płynną formę). Wymieszać trzepaczką.
Wlać składniki mokre do suchych, dodać kawałki pomarańczy. Krótko wymieszać.
Nałożyć ciasto do formy wyłożonej papilotkami.Wierzch posypać brązowym cukrem. Piec przez około 17 minut w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180°C.
Dodaj komentarz