Potrawa dietetyczna, polecana zarówno dzieciom jak i osobom starszym. Podawana w zależności od upodobań, z różnymi dodatkami, zmienia smak i wygląd zachęcając do konsumpcji. Może być serwowana zarówno na codzienny domowy obiad, jak i na wykwintną kolację.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Surowe mięso mielimy w maszynce. Dodajemy kaszę manną, jajko, jedną posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Jeśli chcemy dodać oryginalności potrawie, możemy również dodać odrobinę startej gałki muszkatołowej.
Wszystko dobrze mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obsypujemy je mąką.
Wrzucamy mięsne kulki na osoloną wrzącą wodę i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Uwaga: zbyt mocne gotowanie rozgotuje pulpety i pozbawi je kształtu.
W naczyniu mieszamy dokładnie ze sobą zimną śmietankę Łaciatą, żółtko i łyżkę mąki tak, aby nie powstały grudki. Wyjmujemy cedzakiem pulpety z gotującego się wywaru i na ich miejsce wlewamy powoli, ciągle mieszając powstałą zaprawę sosu. Ponownie dodajemy pulpety do sosu i chwilę razem podduszamy. Dodajemy do sosu posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz