Pulpety cielęce w sosie

Potrawa dietetyczna, polecana zarówno dzieciom jak i osobom starszym. Podawana w zależności od upodobań, z różnymi dodatkami, zmienia smak i wygląd zachęcając do konsumpcji. Może być serwowana zarówno na codzienny domowy obiad, jak i na wykwintną kolację.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg cielęciny,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 2 drobno posiekane natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 12%,
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Surowe mięso mielimy w maszynce. Dodajemy kaszę manną, jajko, jedną posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Jeśli chcemy dodać oryginalności potrawie, możemy również dodać odrobinę startej gałki muszkatołowej.



Krok 2

Wszystko dobrze mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obsypujemy je mąką.



Krok 3

Wrzucamy mięsne kulki na osoloną wrzącą wodę i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Uwaga: zbyt mocne gotowanie rozgotuje pulpety i pozbawi je kształtu.



Krok 4

W naczyniu mieszamy dokładnie ze sobą zimną śmietankę Łaciatą, żółtko i łyżkę mąki tak, aby nie powstały grudki. Wyjmujemy cedzakiem pulpety z gotującego się wywaru i na ich miejsce wlewamy powoli, ciągle mieszając powstałą zaprawę sosu. Ponownie dodajemy pulpety do sosu i chwilę razem podduszamy. Dodajemy do sosu posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.