Quiche ze szpinakiem, papryką i serkiem wiejskim

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 6 dużych jaj
  • 250 g Serka Wiejskiego Łaciaty lekki
  • ¼ szklanki tartego Sera Jantar
  • ½ szklanki czerwonej papryki
  • 1 ciasto francuskie
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Naszykuj blachę do tarty i wysmaruj ją oliwą. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.



Krok 2

Szpinak umieść w durszlaku i przemyj go ciepłą wodą przez ok. 1 min, aż do rozmrożenia. Następnie rękoma wyciśnij z niego nadmiar wody.



Krok 3

Paprykę pokrój w małą kostkę i przesmaż na patelni. Później zdejmij ją z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Część papryki odłóż do posypania quiche na wierzchu.



Krok 4

W dużej misce ubij jajka. Następnie dodaj oregano, sól, pieprz, czosnek, serek wiejski, ser Jantar, szpinak i paprykę. Wszystko wymieszaj, aż do połączenia składników.



Krok 5

Wyłóż w tortownicy ciasto francuskie i włóż do piekarnika na 10 minut.



Krok 6

Na podpieczony spód wlej masę jajeczną. Posyp pozostawioną papryką. Piecz przez 25-30 min., aż do ścięcia się masy i zarumienienia się brzegów. Po wyjęciu z piekarnika pozwól quiche ostygnąć przez min. 15 minut.



Wskazówki

Quiche możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Możesz jeść ją na zimno, w temperaturze pokojowej lub ponownie podgrzać - w każdej formie smakuje doskonale.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.