Naszykuj blachę do tarty i wysmaruj ją oliwą. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Szpinak umieść w durszlaku i przemyj go ciepłą wodą przez ok. 1 min, aż do rozmrożenia. Następnie rękoma wyciśnij z niego nadmiar wody.
Paprykę pokrój w małą kostkę i przesmaż na patelni. Później zdejmij ją z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Część papryki odłóż do posypania quiche na wierzchu.
W dużej misce ubij jajka. Następnie dodaj oregano, sól, pieprz, czosnek, serek wiejski, ser Jantar, szpinak i paprykę. Wszystko wymieszaj, aż do połączenia składników.
Wyłóż w tortownicy ciasto francuskie i włóż do piekarnika na 10 minut.
Na podpieczony spód wlej masę jajeczną. Posyp pozostawioną papryką. Piecz przez 25-30 min., aż do ścięcia się masy i zarumienienia się brzegów. Po wyjęciu z piekarnika pozwól quiche ostygnąć przez min. 15 minut.
Quiche możesz przechowywać w lodówce do 5 dni. Możesz jeść ją na zimno, w temperaturze pokojowej lub ponownie podgrzać - w każdej formie smakuje doskonale.
Dodaj komentarz