Sałatka na bazie rukoli i szpinaku z niebieskim serem z orzechami włoskimi

Autor:

MarcinZKuchni

Zdrowa sałatka z rukolą i szpinakiem to świetny sposób by zaskoczyć znajomych na przyjęciu czy drugą osobę na własnoręcznie przygotowanej kolacji. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy,

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy,

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • 200 g szpinaku
  • 200 g niebieskiego sera
  • parę liści sałaty
  • 2 mango
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1
Przygotuj naczynie na sałatkę. Rukolę, szpinak i liście sałaty opłucz na sitku. Następnie odstaw na bok w celu odsączenia pozostałości wody.                                           

Krok 2
Mango umyj, następnie pokrój w kostkę. Ułóż na talerzach umyte wcześniej liście sałaty, rukolę i szpinak.

Krok 3
Ser pokrój na drobną kostkę i dorzuć do pozostałych składników. Orzechy włoskie posiekaj grubo i wrzuć do miski z sałatką.

Krok 4
Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Wskazówki

Orzechy włoskie możesz również zmielić w młynku lub używając blendera, w tym wypadku uzyskasz efekt lekkiej posypki orzechowej. Do polania sałatki możesz użyć octu balsamicznego.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis