Sałatka z arbuzem, ogórkiem, serem feta i miętą

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, ogórkiem, serem feta i miętą to idealna propozycja na letnią kolację lub dodatek do dań z grilla. Warto użyć prawdziwej, greckiej fety, która wykonana jest z mleka owczego i koziego - jej smak idealnie współgra ze słodyczą arbuza. To danie będzie na pewno miłym zaskoczeniem dla gości.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 szklanki pokrojonego w kostkę bezpestkowego arbuza,
  • - 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka,
  • - 1 szklanka pokrojonej w kostkę fety,
  • - 1 czerwona cebula,
  • - ½ pęczka mięty

Dressing:

  • - 60 ml oliwy z oliwek,
  • - 3 łyżki octu balsamicznego,
  • - 1 łyżka miodu,
  • - ½ łyżeczki soli,
  • - świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować dressing: wszystkie składniki wymieszać w miseczce.



Krok 2

Cebulę obrać i pokroić w piórka.



Krok 3

Miętę drobno posiekać.



Krok 4

W dużej misce wymieszać arbuza, ogórka, fetę, cebulę i miętę. Zalać dressingiem i dokładnie wymieszać. Udekorować listkami świeżej mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.