Sałatka z makaronem kokardki, tuńczykiem i rukolą

Wszyscy kochamy sałatki makaronowe, te z dodatkiem makaronu w kształcie kokardek są szczególnie urocze i zachęcają do jedzenia. W połączeniu z tuńczykiem w sosie własnym i rukolą na pewno podbiją nasze podniebienie.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ¼ opakowania makaronu- kokardek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych czerwonych

Przygotowanie

Krok 1

Wyjmujemy tuńczyka z puszki, rozdrabniamy na talerzyku i delikatnie przyciskamy widelcem. Nie odcedzamy go z sosu, ponieważ sos ten będzie doskonały do naszej sałatki.



Krok 2

Następnie należy zacząć gotować makaron. Wrzucamy go do wrzącej, osolonej wody na 20 minut, po czym odcedzamy i zostawiamy na sicie do ostygnięcia.



Krok 3

Do miseczki wsypujemy umytą wcześniej rukolę, przepołowione pomidorki koktajlowe. Makaron jest już gotowy, dodajemy go do pozostałych składników razem z tuńczykiem i wszystko delikatnie mieszamy.



Wskazówki

Warto kupować tuńczyka w kawałku, a nie rozdrobnionego. Rozdrobniony tuńczyk ma znacznie obniżoną zawartość witamin oraz najważniejszych składników dla których powinniśmy jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, czyli kwasów tłuszczowych omega-3.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.