Słodko-kwaśne stir-fry wieprzowe

Ciekawe, jednogarnkowe danie, które posmakuje każdemu. Kolorowe, pięknie prezentuje się na talerzu. Proste w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • garść migdałów
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 6 łyżek masła klarowanego

Marynata:

  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Ścieramy skórkę z ½ cytryny, a z całej cytryny wyciskamy sok. Mieszamy wszystkie składniki marynaty.



Krok 2

Szynkę myjemy i kroimy w kostkę. Nacieramy marynatą i odstawiamy minimum na 3 godziny. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę. Szczypiorek kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 3

Szynkę obsmażamy na maśle na patelni ok. 15 minut. Dodajemy papryki i dusimy jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy migdały i szczypiorek. Mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.