Sezon na szparagi trwa przeważnie od marca do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest wyrazisty. Nie musimy obierać ich przed gotowaniem. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest wiele! Najpopularniejszy przepis na szparagi to sałatka.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Szparagi gotujemy zawsze pod przykryciem, najczęściej na średnim ogniu, zielone gotowe będą po upływie około 10 minut.
Orzechy i pestki bardzo drobno siekamy. Wyjmujemy szparagi, dodajemy do nich posiekane składniki. Część szparag dzielimy na mniejsze kawałki. Całość kropimy świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.
Szparagi – gotowanie powinno odbywać się pionie. Aby utrzymać je w odpowiedniej pozycji, warto zaopatrzyć się w sznurki silikonowe. Warzywa gotujemy w całości – tak aby główki wystawały ponad poziom wody. Przygotowanie szparagów powinno polegać na ułamaniu zdrewniałych końcówek.
Dodaj komentarz