Sałatka ze szparagami, orzechami laskowymi i pestkami słonecznika

Sezon na szparagi trwa przeważnie od marca do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest wyrazisty. Nie musimy obierać ich przed gotowaniem. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest wiele! Najpopularniejszy przepis na szparagi to sałatka.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -pęczek szparagów
  • -garstka orzechów laskowych
  • -garstka pestek słonecznika
  • -1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi gotujemy zawsze pod przykryciem, najczęściej na średnim ogniu, zielone gotowe będą po upływie około 10 minut.



Krok 2

Orzechy i pestki bardzo drobno siekamy. Wyjmujemy szparagi, dodajemy do nich posiekane składniki. Część szparag dzielimy na mniejsze kawałki. Całość kropimy świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.



Wskazówki

Szparagi – gotowanie powinno odbywać się pionie. Aby utrzymać je w odpowiedniej pozycji, warto zaopatrzyć się w sznurki silikonowe. Warzywa gotujemy w całości – tak aby główki wystawały ponad poziom wody. Przygotowanie szparagów powinno polegać na ułamaniu zdrewniałych końcówek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.