Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza ( ok. 10 min). Gotowe schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Ciasto wałkujemy jak na pierogi.Szklanką wycinamy z niego krążki. Brzegi nacinamy w pięciu miejscach w równych odstępach, nie docinając do środka. Każdy z powstałych końców kolejno zawijamy do środka formując kwiatuszek. Zwinięte końce dobrze , palcem by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.Na wiatraczki ciasto także nacinać na pięć części i zawijać tworząc jego kształt.Wrzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku.Na środek każdego kwiatka nakładamy po odrobinie marmolady i posypujemy cukrem pudrem.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza ( ok. 10 min). Gotowe schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Ciasto wałkujemy jak na pierogi.
Szklanką wycinamy z niego krążki. Brzegi nacinamy w pięciu miejscach w równych odstępach, nie docinając do środka. Każdy z powstałych końców kolejno zawijamy do środka formując kwiatuszek. Zwinięte końce dobrze , palcem by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.
Na wiatraczki ciasto także nacinać na pięć części i zawijać tworząc jego kształt.
Wrzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Na środek każdego kwiatka nakładamy po odrobinie marmolady i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz