Sos jogurtowo-cytrynowy na zimno

Owocowo jogurtowe sosy, to klasyczne dodatki do naleśników, racuchów i innych dań na słodko.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 cytryny (sok i starta skórka)
  • - 4-5 łyżek Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • - 2-3 łyżeczki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Ścieramy skórkę z wyparzonych cytryn i zagotowujemy ją ze śmietanką Łaciatą. Zostawiamy pod przykryciem, by skórka oddała aromat i smak.



Krok 2

Sok wyciśnięty z cytryn łączymy z miodem, jogurtem i przestudzoną aromatyczną śmietanką Łaciatą.



Krok 3

Powstały w ten sposób sos jogurtowo cytrynowy przelewamy do dzbaneczka i podajemy do naleśników.



Wskazówki

Sos cytrynowo jogurtowy można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Im gęstszy jogurt tym lepszy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.