Sos Mole Poblano, pikantny sos czekoladowy

Pikantny sos czekoladowy idealnie sprawdzi się do mięs. Jest prosty w przygotowaniu.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ tabliczki gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao
  • - 2 łyżki kakao w proszku
  • - ½ litra bulionu
  • - ½ szklanki koncentratu pomidorowego 30%
  • - mała cebula
  • - 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • - garść rodzynek
  • - 4 łyżki zmielonych migdałów
  • - 4 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
  • - 2 świeże papryczki chili bez nasion
  • - 1-2 łyżki oliwy
  • - kilka gwiazdek anyżu
  • - kilka goździków
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - 1 łyżeczka nasion kolendry
  • - łyżka jasnej tachini
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i drobno pokrojone w paski papryczki chili, przez 4 - 5 minut. Po tym czasie dolać 1 szklankę bulionu i dalej dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut.



Krok 2

W międzyczasie, na suchej patelni wyprażyć zmielone migdały i orzechy ziemne.



Krok 3

Wyprażone ziarna wsypać do garnka z bulionem, wlać resztę bulionu, dodać mielony cynamon, sól, miód, tahini i rodzynki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.



Krok 4

Z sosu wyjąć anyż i goździki, dodać koncentrat pomidorowy, a następnie zblenować całość i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Dokładnie rozprowadzić ją w sosie. Jeśli sos jest zbyt gęsty można go rozluźnić bulionem, a jeśli jest zbyt lejący można go odparować.



Wskazówki

Tradycyjnie podaje się go do kurczaka z ryżem po meksykańsku, dla dekoracji posypanym uprażonym sezamem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.