Pikantny sos czekoladowy idealnie sprawdzi się do mięs. Jest prosty w przygotowaniu.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Orzechy, Sezam
Wegetariańskie
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i drobno pokrojone w paski papryczki chili, przez 4 - 5 minut. Po tym czasie dolać 1 szklankę bulionu i dalej dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
W międzyczasie, na suchej patelni wyprażyć zmielone migdały i orzechy ziemne.
Wyprażone ziarna wsypać do garnka z bulionem, wlać resztę bulionu, dodać mielony cynamon, sól, miód, tahini i rodzynki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Z sosu wyjąć anyż i goździki, dodać koncentrat pomidorowy, a następnie zblenować całość i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Dokładnie rozprowadzić ją w sosie. Jeśli sos jest zbyt gęsty można go rozluźnić bulionem, a jeśli jest zbyt lejący można go odparować.
Tradycyjnie podaje się go do kurczaka z ryżem po meksykańsku, dla dekoracji posypanym uprażonym sezamem.
Dodaj komentarz