Sos piwny do mięs, z dodatkiem ciemnego portera

Sosy na bazie piwa, wbrew pozorom nie są wymysłem naszych czasów. Tradycyjna staropolska kuchnia, pełna jest piwnych polewek, sosów i marynat. Sos na bazie ciemnego portera, jest aromatyczny ciężki i ma goryczkę tak charakterystyczną dla tego typu piwa. Ciekawy dodatek do ciemnych, smażonych mięs. Sos dla dorosłych.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,3 l ciemnego piwa typu porter
  • - 1-2 łyżeczki cukru
  • - ½ cebuli
  • - 1-2 łyżki masła
  • - 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - ½ szklanki wody
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy karmel. W tym celu wsypujemy cukier na patelnię i czekamy, aż roztopi się i zbrązowieje, wówczas wlewamy do niego ½ piwa, mieszamy, aż karmel rozpuści się w płynie. Wówczas dodajemy do tego miód lub cukier, ocet balsamiczny pieprz i sól, mieszając doprowadzamy płyn do wrzenia. Odstawiamy z ognia.



Krok 2

Na rozgrzanym maśle dusimy drobno posikaną cebulkę a gdy się zeszkli, zalewamy ją połową szklanki wody i dusimy, aż cebulka zmięknie a płyn zredukuje się całkowicie.



Krok 3

Piwo z karmelem i przyprawami łączymy z cebulką. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć gęstą kremową konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy piwa, jeśli jest zbyt lejący możemy zmiksować cebulkę lub odparować płyn, gotując sos na niewielkim ogniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.