Sos winegret przygotowywany jest na bazie z oliwy, z dodatkiem z cytryny i miodu z solą pieprzem oraz z dodatkiem ziół. Świetnie komponuje się do wszelkiego rodzaju sałat i świeżych warzyw. Dla zwolenników eksperymentowania w kuchni ta wariacja na temat winegretu z dodatkiem pomarańczy i sezamu może być interesująca.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Przygotowujemy niewielki, ale wysoki słoiczek ze szczelną zakrętką.
Do słoiczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy miód i sól. Zakręcamy słoik i wstrząsamy nim, aż sól i miód rozpuszczą się w wodzie.
Do powstałej mieszaniny dajemy sok z pomarańczy, startą skórkę, ocet balsamiczny, pieprz a na koniec oliwę i sezam.
Słoiczek ponownie szczelnie zakręcamy i wstrząsamy nim energicznie, aż uzyskamy jednolitą emulsję. Sos ma mieć wyraźnie pomarańczowy smak i aromat z nutą miodową w tle.
Sos przygotowujemy tuż przed podaniem, ponieważ połączone przez wstrząsanie składniki, tworzą ze sobą emulsję, która po czasie wyraźnie się rozdzielają na warstwę soku z przyprawami i oliwę.
Dodaj komentarz