Sos sałatkowy typu winegret o smaku pomarańczowym z ziarnami czarnego sezamu

Sos winegret przygotowywany jest na bazie z oliwy, z dodatkiem z cytryny i miodu z solą pieprzem oraz z dodatkiem ziół. Świetnie komponuje się do wszelkiego rodzaju sałat i świeżych warzyw. Dla zwolenników eksperymentowania w kuchni ta wariacja na temat winegretu z dodatkiem pomarańczy i sezamu może być interesująca.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - sok z ½ pomarańczy i łyżeczka startej z pomarańczy skórki
  • - ½ szklanki oliwy sezamowej lub oliwy z oliwek
  • - 1-2 łyżki ciepłej wody
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - sól
  • - pieprz
  • - 1 łyżka prażonych ziaren czarnego sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy niewielki, ale wysoki słoiczek ze szczelną zakrętką.



Krok 2

Do słoiczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy miód i sól. Zakręcamy słoik i wstrząsamy nim, aż sól i miód rozpuszczą się w wodzie.



Krok 3

Do powstałej mieszaniny dajemy sok z pomarańczy, startą skórkę, ocet balsamiczny, pieprz a na koniec oliwę i sezam.



Krok 4

Słoiczek ponownie szczelnie zakręcamy i wstrząsamy nim energicznie, aż uzyskamy jednolitą emulsję. Sos ma mieć wyraźnie pomarańczowy smak i aromat z nutą miodową w tle.



Wskazówki

Sos przygotowujemy tuż przed podaniem, ponieważ połączone przez wstrząsanie składniki, tworzą ze sobą emulsję, która po czasie wyraźnie się rozdzielają na warstwę soku z przyprawami i oliwę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.