Steki wieprzowe z jabłkami, cebulą i musztardą

Musztarda, cebula i jabłka - zdawać by się mogło, że jest to dziwne połączenie. Jak się jednak okazuje - bardzo udane. Co więcej - idealnie pasuje do mięsa!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg schabu wieprzowego
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie rozbijamy. Przyprawiamy je solą, paprykami i obsmażamy na maśle z obu stron. Dodajemy pokrojoną cebulkę i dusimy 5 minut.



Krok 2

Plastry schabu i cebulę przekładamy następnie do naczynia żaroodpornego.



Krok 3

Sok jabłkowy mieszamy z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie pozbywamy się gniazd nasiennych. Jabłka i sok jabłkowy dodajemy do schabu.



Krok 4

Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc, mieszamy od czasu do czasu zawartość naczynia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.