Na bazarkach można znaleźć jeszcze ostatnie białe szparagi. Aby właściwie pożegnać sezon, warto przygotować na przykład wytrawną tartę ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z serem mozzarella. Idealne danie na obiad lub kolację.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Przygotować spód: masło pokroić na kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce masła. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wymieszać w misce z kremówką, mozzarellą i jajkami. Posolić i popieprzyć.
Szparagi podgotować w osolonej wodzie, około 4 min. Powinny być al dente, gdyż będą poddawane dalszej obróbce cieplnej.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od rozmiaru).
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Przygotować formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26-28 cm. Wysmarować ją masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek nieco większy od formy. Wylepić nim dno oraz brzegi. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż spód będzie rumiany.
Na podpieczony spód wylać masę jajeczną. Na górze rozłożyć szparagi, posypać szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do ścięcia się masy.
Dodaj komentarz