Tarta z białymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Na bazarkach można znaleźć jeszcze ostatnie białe szparagi. Aby właściwie pożegnać sezon, warto przygotować na przykład wytrawną tartę ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z serem mozzarella. Idealne danie na obiad lub kolację.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 120 g zimnego masła Łaciate,
  • - 1 jajko,
  • - 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • - ½ pęczka cienkich białych szparagów,
  • - garść pomidorków koktajlowych,
  • - 100 ml śmietanki UHT 30% Łaciata,
  • - 100 g tartej mozzarelli,
  • - 3 jajka,
  • - 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować spód: masło pokroić na kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce masła. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wymieszać w misce z kremówką, mozzarellą i jajkami. Posolić i popieprzyć.



Krok 3

Szparagi podgotować w osolonej wodzie, około 4 min. Powinny być al dente, gdyż będą poddawane dalszej obróbce cieplnej.



Krok 4

Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od rozmiaru).



Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 6

Przygotować formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26-28 cm. Wysmarować ją masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek nieco większy od formy. Wylepić nim dno oraz brzegi. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, aż spód będzie rumiany.



Krok 7

Na podpieczony spód wylać masę jajeczną. Na górze rozłożyć szparagi, posypać szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do ścięcia się masy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.