Tarta z gruszkami, orzechami i ricottą

Słodka tarta, która zachwyci każdego. Orzechy laskowe idealnie komponują się ze słodkimi gruszkami. Przepis jest prosty w wykonaniu i bardzo oryginalny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 130 g cukru drobnego do wypieków
  • - 2 żółtka
  • - 150 g miękkiego masła
  • - 3 łyżki mleka
  • - szczypta soli
  • - 300 g mąki pszennej
  • - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Farsz

  • - 3-4 gruszki podobnej wielkości
  • - 225 g serka ricotta
  • - nasionka z 1/2 laski wanilii
  • - 50 g białej czekolady
  • - 100 g Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 2 jajka
  • - 120 g cukru
  • - ok 100 g orzechów laskowych

Dodatkowo

  • - ok 70 g suchego ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło, wlewamy mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę. W połowie dosypywania mąki przestajemy miksować i zagniatamy ciasto rękami. Następnie wyrobionym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy około 31 cm. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Kruszki obieramy i kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy grzbiety w cienkie plastry.



Krok 3

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką Łaciatą. Dodajemy nasionka wanilii. Mieszamy dobrze.



Krok 4

Ciasto wyjmujemy z lodówki i przykrywamy folią aluminiową. Obciążamy ryżem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.



Krok 5

Ricottę ubijamy z cukrem oraz jajkami. Cały czas ubijając dodajemy czekoladę. Po upływie czasu pieczenia zdejmuje folię z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy tarte, ale nie wyłączamy piekarnika.



Krok 6

Na spodzie tarty układamy gruszki. Wokół nich wylewamy masę. Wkładamy całość do piekarnika na 40-45 minut.



Krok 7

Orzechy laskowe siekamy. Po upieczeniu tarty posypujemy wierzch orzechami. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.