Słodka tarta, która zachwyci każdego. Orzechy laskowe idealnie komponują się ze słodkimi gruszkami. Przepis jest prosty w wykonaniu i bardzo oryginalny.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło, wlewamy mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę. W połowie dosypywania mąki przestajemy miksować i zagniatamy ciasto rękami. Następnie wyrobionym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy około 31 cm. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Kruszki obieramy i kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy grzbiety w cienkie plastry.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką Łaciatą. Dodajemy nasionka wanilii. Mieszamy dobrze.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i przykrywamy folią aluminiową. Obciążamy ryżem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Ricottę ubijamy z cukrem oraz jajkami. Cały czas ubijając dodajemy czekoladę. Po upływie czasu pieczenia zdejmuje folię z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy tarte, ale nie wyłączamy piekarnika.
Na spodzie tarty układamy gruszki. Wokół nich wylewamy masę. Wkładamy całość do piekarnika na 40-45 minut.
Orzechy laskowe siekamy. Po upieczeniu tarty posypujemy wierzch orzechami. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Dodaj komentarz