Tarta z czerwoną porzeczką to pomysł na letni deser, który łączy w sobie słodki krem oraz dosyć cierpki owoc. Smakuje rewelacyjnie i jest prosta w przygotowaniu.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i zagniatamy na kruszonkę. Dodajemy cukier, jajko i żółtko. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Przykrywamy folia aluminiową z obciążeniem np. ryżem. Pieczemy przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Następnie usuwamy folię i jeszcze pieczemy przez 10-15 minut. Po wyjęciu studzimy.
Przygotowujemy krem. Zagotowujemy w szklanki mleka z cukrem. Odstawiamy. W misce mieszamy szklankę mleka, jajka i mąkę. Następnie wlewamy do do mleka z cukrem. Gotujemy przez 1-2 minut mieszając. Zostawiamy do przestudzenia.
Masę wkładamy na ciasto. Porzeczki myjemy.
Porzeczki układamy na kremie i wstawiamy do lodówki do wychłodzenia. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty i cukrem pudrem.
Dodaj komentarz