Tartaletki z malinami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2-3 łyżki śmietany Łaciata 36%
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 15 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1,5-2 szkl. malin

Przygotowanie

Krok 1

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier puder, żółtko, sok z cytryny, aromat, śmietanę i siekać do połączenia się składników.



Krok 2

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozwałkować i wylepić foremki. Nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i ubijać przez kilka minut. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, ozdobić babeczki, ułożyć maliny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.