Orzeźwiające tartaletki z mango. Przepis prosty w wykonaniu, na pewno zasmakuje dzieciom oraz dorosłym. Najlepiej przygotować go wieczorem, aby cieszyć się gotowymi tartaletkami następnego dnia.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka. Masło kroimy i dodajemy do miski. Całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki i spody nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Następnie wkładamy do piekarnika na 10-13 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartaletki i studzimy.
Jedno mango myjemy i obieramy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i miksujemy na mus. Dodajemy serek mascarpone, Śmietankę Łaciatą, sok z limonki, cukier puder i całość mieszamy.
Przestudzone tartaletki wypełniamy kremem. Wstawiamy tartaletki na noc do lodówki.
Przed podaniem, pozostałe mango obieramy i kroimy na kawałki. Dekorujemy kawałkami tartaletki i podajemy. Możemy udekorować także listkami mięty.
Dodaj komentarz