Wafelki knoppers

Szybki, łatwy przepis. Idealny dla dużych i małych łasuchów :) Wafelki sprawdzą się jako przekąska do szkoły lub pracy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa mleczna:

  • - 1/4 szklanki mleka
  • - 1/4 szklanki cukru
  • - 125 g masła w temp. pokojowej
  • - 1 szklanka mleka w proszku

Masa czekoladowa:

  • - 100 g masła w temp. pokojowej
  • - 180 g nutelli
  • - 1 łyżka kakao
  • - 150 g orzechów laskowych

Składniki:

  • - opakowanie wafli (andrutów)
  • - 1/4 puszki masy kajmakowej lub 100 g czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy masę mleczną. Mleko należy zagotować z cukrem i odstawić na bok. Masło ubijamy mikserem na gładką, puszystą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy mleko z cukrem. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku i miksujemy.



Krok 2

Przygotowujemy masę czekoladową. Orzechy siekamy. W osobnej misce ubijamy masło, dodajemy kakao, nutellę i posiekane orzechy.



Krok 3

Nakładamy po kolei poszczególne warstwy knoppersa. Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli i przykrywamy drugim waflem. Smarujemy masą mleczną i przykrywamy trzecim waflem. Cienko rozsmarowujemy kajmakiem i przykrywamy czwartym waflem.



Krok 4

Tak przygotowane wafle kładziemy do lodówki na ok. 2 h. Przed podaniem wafle należy pokroić w kwadraty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.