Wegańska pasta z fasoli i pieczonego czosnku

Pasta wegańska, ale zasmakuje z pewnością także zwolennikom bardziej tradycyjnej kuchni. Dedykowana przede wszystkim wielbicielom czosnku, w tym przypadku w postaci pieczonej.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g białej fasoli (½ puszki)
  • 1-2 główki czosnku (upieczonego w piekarniku bez obierania)
  • ¼ oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sól
  • łyżeczka miodu
  • opcjonalnie skórka z ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Upieczone wcześniej ząbki czosnku wyciskamy ze skórek. Dodajemy do nich ½ puszki białej fasoli i miksujemy na gładką masę.



Krok 2

Do powstałej masy wlewamy powoli i małymi porcjami: sok z połowy cytryny, przyprawy i oliwę, aż powstanie gładka, kremowa masa. Jeśli pasta wydaje ci się zbyt gęsta można dodać więcej oliwy.



Krok 3

Na koniec blendowania dodaj sól i miód do smaku.



Wskazówki

Czosnek pieczemy w 200 stopniach przez 30-40 minut.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.