Wiosenny tort kanapkowy

Perfekcyjny tort kanapkowy, który urozmaici Twoje śniadanie lub kolację. Będzie też idealnie prezentował się na imprezie.

Sprawdź również nasz przepis na domową ćwikłę z chrzanem.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ok. 12 kromek chleba tostowego
  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 2 małe ugotowane jajka kurze lub jajka przepiórcze do dekoracji
  • 250 g miękkiego pasztetu drobiowego
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 200 g ćwikły z chrzanem
  • ok. 50 g miękkiego masła Mazurski Smak
  • 3 łyżki śmietany 18% Mazurski Smak
  • ok. 150 - 200 g majonezu
  • 2 opakowania serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypiorku
  • 6 średnich rzodkiewek
  • garść zielonych kiełków
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Z kromek chleba odetnij skórki. Na desce do krojenia lub podłużnym, płaskim półmisku ułóż 3 kromki, jedna za drugą. Każdą posmaruj masłem oraz cienką warstwą majonezu.



Krok 2

Ćwikłę wymieszaj z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i rozsmaruj ją na kromkach. Całość przykryj 3 kromkami posmarowanymi masłem i majonezem, lekko dociśnij.



Krok 3

Pasztet wymieszaj z drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi i rozsmaruj równomiernie na warstwie kromek. Przykryj całość 3 kromkami posmarowanymi masłem i majonezem, dociśnij.



Krok 4

Duże jajka obierz ze skórki i pokrój na drobną kostkę. Dodaj 3 - 4 łyżki majonezu (masa powinna być dość zwarta), dodaj posiekany szczypiorek, płaską łyżkę śmietany, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i przełóż na kromki, wyrównaj.



Krok 5

Trzy kromki posmaruj masłem (bez majonezu) i przykryj nimi warstwę jajeczną (masłem do dołu), dociśnij.



Krok 6

Wierzch i boki tortu posmaruj serkiem śmietankowym. Ogórka i rzodkiewki pokrój na cieniutkie plastry (zbyt grube będą gorzej się trzymać) i udekoruj nimi boki oraz wierzch tortu. Na górę połóż przekrojone jajka kurze lub przepiórcze. Ozdób całość świeżymi kiełkami. Gotowy tort wstaw do lodówki na 2 godziny. Tort podawaj schłodzony. Smacznego!



Wskazówki

Warto przygotować więcej kromek chleba, gdyby w trakcie przygotowywania nam zabrakło. Zamiast serka naturalnego możesz wykorzystać dowolny serek śmietankowy Łaciaty, np meksykański czy z chrzanem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.