Perfekcyjny tort kanapkowy, który urozmaici Twoje śniadanie lub kolację. Będzie też idealnie prezentował się na imprezie.
Sprawdź również nasz przepis na domową ćwikłę z chrzanem.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Z kromek chleba odetnij skórki. Na desce do krojenia lub podłużnym, płaskim półmisku ułóż 3 kromki, jedna za drugą. Każdą posmaruj masłem oraz cienką warstwą majonezu.
Ćwikłę wymieszaj z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i rozsmaruj ją na kromkach. Całość przykryj 3 kromkami posmarowanymi masłem i majonezem, lekko dociśnij.
Pasztet wymieszaj z drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi i rozsmaruj równomiernie na warstwie kromek. Przykryj całość 3 kromkami posmarowanymi masłem i majonezem, dociśnij.
Duże jajka obierz ze skórki i pokrój na drobną kostkę. Dodaj 3 - 4 łyżki majonezu (masa powinna być dość zwarta), dodaj posiekany szczypiorek, płaską łyżkę śmietany, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i przełóż na kromki, wyrównaj.
Trzy kromki posmaruj masłem (bez majonezu) i przykryj nimi warstwę jajeczną (masłem do dołu), dociśnij.
Wierzch i boki tortu posmaruj serkiem śmietankowym. Ogórka i rzodkiewki pokrój na cieniutkie plastry (zbyt grube będą gorzej się trzymać) i udekoruj nimi boki oraz wierzch tortu. Na górę połóż przekrojone jajka kurze lub przepiórcze. Ozdób całość świeżymi kiełkami. Gotowy tort wstaw do lodówki na 2 godziny. Tort podawaj schłodzony. Smacznego!
Warto przygotować więcej kromek chleba, gdyby w trakcie przygotowywania nam zabrakło. Zamiast serka naturalnego możesz wykorzystać dowolny serek śmietankowy Łaciaty, np meksykański czy z chrzanem.
Dodaj komentarz