Danie możesz podawać także z innymi dodatkami. My stawiamy na boczek i szczypiorek, które idealnie komponują się z maślaną okrasą.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i włóż do garnka. Zalej wodą. Gotuj na średniej mocy palnika. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 15-20 minut, aż do miękkości ziemniaków. Odcedź, a następnie przełóż do dużego naczynia.
Przygotuj puree. Wymieszaj w misce mąkę, roztrzepane jajka, bułkę tartą, sól i gałkę muszkatołową. Ugnieć zwarte ciasto. Z masy uformuj 16 kulek o około 5 cm średnicy.
W dużym garnku zagotuj wodę. Ostrożnie włóż kluski do wrzątku. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 7-9 minut. Gdy wbita w środek klusek wykałaczka będzie czysta, to znaczy, że kluski są już dobre.
Przygotuj okrasę. W małym rondlu o grubym dnie podgrzej pokrojone w kostkę masło i posiekaną cebulę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5-7 minut lub do momentu, aż masło stanie się złotobrązowe. Ciągle mieszaj. Zdejmij z ognia, a następnie dodaj bułkę tartą i wymieszaj.
Kluski polej okrasą i wymieszaj. Smacznego!
Chcesz, żeby ciasto było elastyczne, ale równocześnie wystarczająco mocne, aby utrzymać swój kształt? Podczas formowania kulek staraj się nie dotykać ciasta zbyt mocno.
Pozostałe po obiedzie kluski przechowuj w szczelnym pojemniku. Powinny wytrzymać do 4 dni w lodówce.
Dodaj komentarz