Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto podzielić mniej wiecej na pół, do jednej części dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlawać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce ⅓ ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.
Piec około 55 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz