Zebra z jabłkami

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej + 3 łyżki
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Cukier puder
  • 4 jabłka
  • Tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.



Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.



Krok 3

Ciasto podzielić mniej wiecej na pół, do jednej części dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.



Krok 4

Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.



Krok 5

Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlawać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce ⅓ ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem.



Krok 6

Piec około 55 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.