Zupa brokułowa

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera, pokrojona w plasterki
  • 1 por, pokrojony
  • 1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 kostka masła Łaciate
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 główka brokuła, grubo posiekana
  • 140 g sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie

Krok 1

W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodaj 1 drobno posiekaną cebulę. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.



Krok 2

Dodaj pokrojony seler naciowy, pokrojony por, średniego ziemniaka pokrojonego w kostkę i kawałek masła. Mieszaj, aż się roztopi, a następnie przykryj pokrywką. Pozostaw do wystygnięcia na 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę.



Krok 3

Wlej bulion i dodaj kawałki pokrojonej łodygi brokuła. Gotuj przez 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.



Krok 4

Dodaj resztę grubo pokrojonych brokułów i gotuj kolejne 5 min.



Krok 5

Ostrożnie przełóż zupę do blendera i zmiksuj na gładką masę.



Krok 6

Do zupy dodaj pokruszony ser pleśniowy i wymieszaj, aby nieco się rozpuścił. Dopraw pieprzem do smaku. Smacznego!



Wskazówki

Zupkę podawać możesz z grzankami lub grissini. :)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.