Pyszna zupa jabłkowo-śliwkowa, którą najlepiej przygotować w sezonie owocowym. Podana ze śmietanką smakuje rewelacyjnie. Pięknie pachnie cynamonem.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Śliwki myjemy i drylujemy.
Jabłka i śliwki umieszczamy w garnku, dodajemy sok z cytryny oraz cynamon, goździki i laskę wanilii. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód, wyjmujemy laskę wanilii i goździki. Blendujemy. Dodajemy 4 łyżki śmietanki Łaciatej zmieszanej z mąką i mieszamy.
Resztę schłodzonej śmietanki Łaciatej ubijamy. Zupę podajemy przyozdobioną kleksem ubitej śmietanki Łaciatej i np. listkiem mięty.
Śmietanka, aby się ubiła musi być schłodzona.
Dodaj komentarz