Zupa krem z krewetkami

Pyszna kremowa zupa z dyni, której smak idealnie dopełniają krewetki, curry, imbir i napój kokosowy. Z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg obranej ze skórki dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki napoju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki chili
  • 20 krewetek tygrysich
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Dynię pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a potem drobno posiekaj.



Krok 2

Na maśle podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj dynię i marchewkę.



Krok 3

W garnku zagotuj wodę. Dodaj dynię z marchewką, cebulą i czosnkiem. Całość gotuj ok. 10 minut, po czym dopraw do smaku. Gotuj kolejne 5 minut, a później wlej napój kokosowy. Całość zblenduj.



Krok 4

Krewetki przesmaż na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. Zupę podawaj z krewetkami. Możesz posypać ją dla ozdoby przyprawami i podać np. z grzankami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.