Pyszna kremowa zupa z dyni, której smak idealnie dopełniają krewetki, curry, imbir i napój kokosowy. Z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Fit
Dynię pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a potem drobno posiekaj.
Na maśle podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj dynię i marchewkę.
W garnku zagotuj wodę. Dodaj dynię z marchewką, cebulą i czosnkiem. Całość gotuj ok. 10 minut, po czym dopraw do smaku. Gotuj kolejne 5 minut, a później wlej napój kokosowy. Całość zblenduj.
Krewetki przesmaż na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i soli. Zupę podawaj z krewetkami. Możesz posypać ją dla ozdoby przyprawami i podać np. z grzankami. Smacznego!
Dodaj komentarz