Najbardziej popularna wersja zupy miso, czyli klasycznego dania kuchni japońskiej. Wymaga zakupu kilku orientalnych składników, jednak są one obecnie dostępne w każdym większym sklepie. Zupa jest bardzo zdrowa, a w dodatku przygotowuje się ją w nie więcej niż 15 minut.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Soja, Sezam
Fit
Bez laktozy
Wodę zagotować w garnku, dodać bulion dashi i dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu.
Pastę miso przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Zalać chochlą bulionu i mieszać do rozpuszczenia się pasty, a następnie wlać do garnka. Jeśli pasta niedokładnie się rozpuściła i zostały grudki, wlać przez sito.
Tofu pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek z dymki posiekać pod kątem (szczególnie jasną, twardą część nad cebulką).
Do garnka dodać tofu, ½ dymki, wodorosty wakame. Odstawić na 5-10 minut.
Rozlać zupę do miseczek, posypać pozostałą dymką i sezamem.
Po dodaniu pasty miso zupy nie wolno zagotowywać - w przeciwnym wypadku utraci smak. Oczywiście nadal można ją podgrzewać.
Dodaj komentarz