Zupa miso z tofu

Najbardziej popularna wersja zupy miso, czyli klasycznego dania kuchni japońskiej. Wymaga zakupu kilku orientalnych składników, jednak są one obecnie dostępne w każdym większym sklepie. Zupa jest bardzo zdrowa, a w dodatku przygotowuje się ją w nie więcej niż 15 minut.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Fit

Bez laktozy

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Fit

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 l wody,
  • - 7 g bulionu rybnego dashi w proszku,
  • - 4 łyżki pasty miso,
  • - 150 g tofu naturalnego,
  • - 3 łyżki wodorostów wakame,
  • - 2 łyżki sezamu,
  • - szczypiorek z cebuli dymki

Przygotowanie

Krok 1

Wodę zagotować w garnku, dodać bulion dashi i dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu.



Krok 2

Pastę miso przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Zalać chochlą bulionu i mieszać do rozpuszczenia się pasty, a następnie wlać do garnka. Jeśli pasta niedokładnie się rozpuściła i zostały grudki, wlać przez sito.



Krok 3

Tofu pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek z dymki posiekać pod kątem (szczególnie jasną, twardą część nad cebulką).



Krok 4

Do garnka dodać tofu, ½ dymki, wodorosty wakame. Odstawić na 5-10 minut.



Krok 5

Rozlać zupę do miseczek, posypać pozostałą dymką i sezamem.



Wskazówki

Po dodaniu pasty miso zupy nie wolno zagotowywać - w przeciwnym wypadku utraci smak. Oczywiście nadal można ją podgrzewać.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.