Chrupiące kąski z krewetkami i ogórkiem

Super prosta i bardzo smaczna przekąska. Będzie gotowa w niecałe 30 minut. Jeśli lubisz dania z krewetkami, sprawdź nasze pozostałe przepisy: krewetki w tempurze, pad thai z krewetkami, zielone spaghetti z pesto i krewetkami, sałatka Cezar z krewetkami.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g obranych i oczyszczonych krewetek
  • 1 duży zielony ogórek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki płatków chili lub mielonej pikantnej papryczki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Oprósz je płatkami chili oraz odrobiną pieprzu.



Krok 2

Na patelni rozgrzej masło, dodaj bardzo drobno posiekany czosnek i podsmaż na małym ogniu przez minutę. Przełóż krewetki, ustaw moc palnika na średni ogień i smaż przez około 3 minuty z każdej strony, aż wyraźnie się zarumienią. Na sam koniec posól je i skrop sokiem z cytryny.



Krok 3

Krewetki podawaj na krążkach ogórka. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.